Odp: Mus z dyni na zimę, jaki wariant?

Moim zdaniem zdecydowanie lepiej mus z pieczonej dyni, bo smak jest wyraźniejszy, bardziej skoncentrowany, dynia podczas pieczenia nabiera takiej fajnej słodyczy, no generalnie bardziej mi smakuje niż mus z gotowanej dyni.

A przechowywanie... Przechowuję i w słoikach i zamrażarce. Z tym, że w słoikach trzeba zadbać o higienę przy przygotowywaniu musu 100x bardziej i dokładniej niż przy dżemach i innych przetworach, bo mus jest bez cukru, soli, octu itp, więc znacznie łatwiej może się popsuć.
Słoiki i pokrywki muszą być super czyste i wyparzone, a potem pasteryzacja, a raczej tyndalizacja, czyli 3-krotna pasteryzacja w 24-godzinnych odstępach.
Zdarzało mi się i tak, że kilka słoików popsuło się...
Teraz robię tak, że mus mrożę w takiej ilości i na jaką mam wolne miejsce w zamrażalniku,a resztę pakuję do słoików. I w pierwszej kolejności zużywam ten ze słoików.

Odp: Tu zgłaszamy problemy

Pewnie w wyrazie "sosikiem" fragment "sikiem" został uznany za wulgaryzm.
Mnie kiedyś automat wylogował z jednego forum jak napisałam "abstrahując"

Odp: Tu zgłaszamy problemy

Wylogowałam się właśnie i zalogowałam ponownie i powróciła możliwość komentowania i oceniania przepisów

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

2milutka napisał(a): Nie otrzymałam punkcików za dzisiejszy Newsletter...
Szynka z domowej wędzarni........

To i ja się podpinam, bo też nie dostałam punktów za dwukolorową babkę piaskową
w dzisiejszym Newsletterze

Odp: Tu zgłaszamy problemy

Bardzo dziękuję i zapraszam na kaczkę

Odp: Tu zgłaszamy problemy

Czy mogłabym prosić o dodanie przepisu na pierś z kaczki w pomarańczach do kategorii promowanej?
http://www.gotujmy.pl/piers-z-kaczki-w-pomaranczach,przepisy,181597.html

Odp: Odp: Konkurs - Ozdoby na Boże Narodzenie

W sklepach budowlanych można kupić takie rzeczy (oczywiście chodzi mi o klej)

Odp: Na jakie kulinarne blogi zaglądacie?

Ja zaglądam na wiele blogów i tych mniejszych i większych. Nie sposób tu wymienić wszystkie, ale jak co parę dni robię "rundkę po blogach", do dobrą godzinę mi to zajmuje
Najczęściej zaglądam do http://www.kwestiasmaku.com/ i ten blog jest absolutnie moim ulubionym

Ten jest taki słodki różowo cukierkowy i uwielbiam go chociażby za zdjęcia http://www.bakerella.com/

A do poczytania lubię ten, prowadzi go dziewczyna, która moim zdaniem, ma bardzo fajnie poukładane w głowie, lubię i jej przepisy, i jej zdjęcie i styl pisania: http://ziolowyzakatek.com.pl/

Oczywiście lubię i czytam znacznie więcej blogów, ale wymieniłam tylko trzy, które aktualnie w moim prywatnym, blogowym rankingu są w czołówce ;-)

Odp: Quiz kulinarny

Pyt 4

Ziele angielskie to owoc Korzennika lekarskiego (Pimenta dioica)

Odp: Quiz kulinarny

Pyt 3
Cayenne (Capsicum annuum)
Jalapeño (Capsicum annuum)
Tabasco (Capsicum frutescens)